Wednesday, February 5, 2014

pengorbanan

bismillah..

ada seorang murabbee tu share tentang pengorbanan. pengorbanan seorang daie dalam menDF adik2 yang agak payah sikit nak dekat. sejauh berkilometer2 kayuh basikal. dan ikat pizza kat seat belakang basikal untuk bagi adik2 makan. ada seorang tu pulak, naek moto nak pergi jumpa adik semigggu sekali. perjalanan naek moto ke tempat adik adalah 3 jam perjalaan.

 fuhh !! sangat rasa kagum seyes. 

alhamdulillah. adik2 tadi pada mulanya tak nak ikut tarbiyah. tapi disebabkan tengok pengorbanan murabbee tu, die jadi lembut hati. 

"sesungguhnya Allah yang membuka hati dan memberi hidayah"

tapi sangat mantap!! dengan peluh yang bercucuran boleh buat adik terbuka hati. subhanallah. pengorbanan melahirkan rasa. rasa bagi kita . juga bagi mereka. kadang2 kita tak tahu macam mana caranya Allah nak buat hati adik tu lembut. dan mungkin salah satunya adalah dengan pengorbanan yang kita lakukan. 

bila cakap tentang pengorbanan ni, teringat BBT (borak2 tarbiyah) dengan akhawat sorang ni. saya jadi tertanya. kenapa dia sanggup turun ke tempat yang jauh untuk bejumpa adik2. kalau nak turun tengok adik2, kena spent masa selama 8 jam by train. saya jadi terfikir. apa booster yang membuatkan dia kuat untuk pengorbanan tu? 

jawapan yang dia bagi is :

"pengorbanan ni samada Allah akan bagi pahala lebih buat kte, or kefahaman DnT lebih buat kte atau adik2 kte".

subhanallah. mereka memang saya sangat kagum. bila nak dibandingkan saya, tak de ape sangatlah saya. 

kadang2 kita sibuk fikir muntij atau tak. tapi, sedarlah .. kerja DnT ni membina manusia. muntij atau tak, kita sendiri yang akan tentukan. 

dan apa yang saya nampak pada akhawats tadi, mereka sangat all out dengan DnT. dan banyak yang bermain pada bibir2 mereka adalah nilai sabar serta ikhlas dalam membina. dan pastinya Allah sangat tahu saya sangat lemah bab sabar. Seandainya Rasulullah tak sabar, pasti kte takkan dapat nak rasa Islam sekarang ni. Kalau mak ayah kte tak sabar, pasti dah dibunuh kte dan tak dapat juga kte merasai ni'mat tarbiyah ni. Kuncinya adalah sabar. sepanjang sabar itu, akan terbit keiklasan . 

seyes memang saya kena belajar untuk lebih bersabar. 

Allah ad pesan.. "Fasbir Sabran Jameela"  (bersabarlah dengan kesabaran yang baik)

saya tahu payah bagi saya. tapi saya harus ! 

semoga saya bersabar untuk bersabar :')


No comments:

Post a Comment